Název |
Charakteristika |
Kombinace s jídlem |
Teplota podávání |
Ryzlink vlašský |
mladé s příjemnou kyselinkou, vůní červeného rybízu nebo angreštu, zralé víno s vůní lučních květin a medu |
zeleninová jídla i polévky, sladkovodní ryby, bílé sýry nebo jemné paštiky |
9‒11 °C |
Veltlínské zelené |
s vůní a chutí po lipovém květu nebo s decentní mandlovinkou nebo kořenité s pikantní pepřnatostí, podle oblasti a půdy |
jednoduchá jídla domácí kuchyně, vařené hovězí, drůbeží maso, smažené ryby |
10‒12 °C |
Müller Thurgau |
harmonické, svěží, jemně aromatické, vůně bezu, grepu, lehký muškát a broskve |
malé, lehké předkrmy, jednoduše upravená drůbež, ryby, měkké sýry |
9‒11 °C |
Ryzlink rýnský |
plné víno s kořenitostí a decentními vůněmi lipového květu, meruněk, broskví, ananasu, kdoulí či jablka |
předkrmy, lehce upravené ryby, telecí maso, dezerty |
9‒11 °C |
Neuburské |
hutné, viskózní, sametové s vůní ořechů, malin, grepu, kandovaného ovoce, avokáda |
zeleninové polévky, vařené hovězí maso, roštěná, pečený bažant, bílé sýry |
9‒11 °C |
Chardonnay |
velmi plné, jemně kořenité, s vůní akátového medu a lískových oříšků, manga, ananasu, banánu, žlutého melounu |
předkrmy, plody moře, masa s bílou omáčkou, masa na rožni, steaky, uzené ryby, měkké sýry |
10‒12 °C |
Rulandské bílé |
plné víno s minerální podstatou a pikantní svěžestí, vůní květin, hrušek, lískových oříšků, chlebové kůrky a vanilky |
uzené ryby a maso, zvěřina, paštiky, měkké sýry nátěrové |
10‒12 °C |
Rulandské šedé |
velmi plné, hebké, extraktivní, s jemnými tóny pomeranče, medu, hrušky, karamelu, květin |
kachna, drůbeží maso s nádivkou, sýry s ušlechtilou plísní, dezerty nebo ovocné bowle |
10‒12 °C |
Sauvignon |
kořenitě plné, s příjemnou ovocnou vůní černého rybízu, angreštu, kiwi, broskve a tropického ovoce |
studené předkrmy, těstoviny, bílá masa, chřest, plísňové nebo kozí sýry |
11‒13 °C |
Muškát moravský |
příjemně svěží a harmonický charakter s muškátově květinovou vůní a vůní citrusových plodů |
husí játra, jemné paštiky, chřest, dezerty |
11‒13 °C |
Pálava |
plné, elegantní, aromatické, s medově kořenitou dezertností, s tóny čajové růže, vanilky, manga, banánů |
kořenitá jídla, sladké úpravy masa, uzené a pařené sýry, dezerty |
9‒11 °C |
Tramín červený |
intenzivní, kořenité, plné s medovými tóny, hrozinkami, čajovou růží, skořicí a vůní fialek |
husí játra, dezerty, ovčí sýry, uzené ryby a kořenitá jídla |
10‒12 °C |