Aquila PININFARINA

Nejrozšířenější odrůdy vín v ČR

Víte jaké víno vybrat? Průvodce českými víny vám poradí k čemu se víno hodí, na jakou teplotu jej vychladit, či jaká je jeho charakteristická vůně.

Bílá vína

Název Charakteristika Kombinace s jídlem Teplota podávání
Ryzlink vlašský mladé s příjemnou kyselinkou, vůní červeného rybízu nebo angreštu, zralé víno s vůní lučních květin a medu zeleninová jídla i polévky, sladkovodní ryby, bílé sýry nebo jemné paštiky 9‒11 °C
Veltlínské zelené s vůní a chutí po lipovém květu nebo s decentní mandlovinkou nebo kořenité s pikantní pepřnatostí, podle oblasti a půdy jednoduchá jídla domácí kuchyně, vařené hovězí, drůbeží maso, smažené ryby 10‒12 °C
Müller Thurgau harmonické, svěží, jemně aromatické, vůně bezu, grepu, lehký muškát a broskve malé, lehké předkrmy, jednoduše upravená drůbež, ryby, měkké sýry 9‒11 °C
Ryzlink rýnský plné víno s kořenitostí a decentními vůněmi lipového květu, meruněk, broskví, ananasu, kdoulí či jablka předkrmy, lehce upravené ryby, telecí maso, dezerty 9‒11 °C
Neuburské hutné, viskózní, sametové s vůní ořechů, malin, grepu, kandovaného ovoce, avokáda zeleninové polévky, vařené hovězí maso, roštěná, pečený bažant, bílé sýry 9‒11 °C
Chardonnay velmi plné, jemně kořenité, s vůní akátového medu a lískových oříšků, manga, ananasu, banánu, žlutého melounu předkrmy, plody moře, masa s bílou omáčkou, masa na rožni, steaky, uzené ryby, měkké sýry 10‒12 °C
Rulandské bílé plné víno s minerální podstatou a pikantní svěžestí, vůní květin, hrušek, lískových oříšků, chlebové kůrky a vanilky uzené ryby a maso, zvěřina, paštiky, měkké sýry nátěrové 10‒12 °C
Rulandské šedé velmi plné, hebké, extraktivní, s jemnými tóny pomeranče, medu, hrušky, karamelu, květin kachna, drůbeží maso s nádivkou, sýry s ušlechtilou plísní, dezerty nebo ovocné bowle 10‒12 °C
Sauvignon kořenitě plné, s příjemnou ovocnou vůní černého rybízu, angreštu, kiwi, broskve a tropického ovoce studené předkrmy, těstoviny, bílá masa, chřest, plísňové nebo kozí sýry 11‒13 °C
Muškát moravský příjemně svěží a harmonický charakter s muškátově květinovou vůní a vůní citrusových plodů husí játra, jemné paštiky, chřest, dezerty 11‒13 °C
Pálava plné, elegantní, aromatické, s medově kořenitou dezertností, s tóny čajové růže, vanilky, manga, banánů kořenitá jídla, sladké úpravy masa, uzené a pařené sýry, dezerty 9‒11 °C
Tramín červený intenzivní, kořenité, plné s medovými tóny, hrozinkami, čajovou růží, skořicí a vůní fialek husí játra, dezerty, ovčí sýry, uzené ryby a kořenitá jídla 10‒12 °C

Červená vína

Název Charakteristika Kombinace s jídlem Teplota podávání
Modrý Portugal barva tmavě rubínová, svěží vůně květin, příjemně pitelné s chutí zralých hrušek, borůvek a třešní studené masité pokrmy, drůbež, těstoviny, zrající sýry 13‒15 °C
Svatovavřinecké granátový odstín, sametová plnost s ovocnými tóny, višně, černý rybíz, povidla, zralé švestky tmavá masa, kořeněná masa, zvěřina, husa, měkké sýry 14‒16 °C
Frankovka tmavý rubín, kořenitost spojená s ovocností, víno extraktivní, s vůní ostružin a skořice zvěřina, tmavá masa, steaky, různé druhy sýrů a uzenin 14‒16 °C
André barva tmavě granátová, s hebkou tříslovinou, vůní zralých ostružin, lesních plodů, povidel a kávy grilovaná masa, zvěřina, hutné úpravy jídel, ušlechtilé sýry s bílou plísní 14‒16 °C
Zweigeltrebe granátová barva, vůně višní a bobulového ovoce, jemnost a kořenitost vyzrálého vína těstoviny, plísňové sýry, zvěřinový guláš 14‒16 °C
Rulandské modré barva rubínová až cihlově červená, s vůní jahod, ostružin, červené třešně, ve vyzrálém víně povidla, sušené švestky, hořká čokoláda houbové pokrmy, měkké sýry 14‒16 °C
Merlot tmavý rubín až granát, velmi plné, přitažlivá vůně černých třešní, švestek, fíků, tabáku, kávy, lanýžů srnčí nebo jelení ragú, pokrmy s intenzivní chutí rajčat, zvěřina, sýry s bílou plísní 14‒16 °C
Cabernet Moravia tmavý granát, s jemně kabernetovými tóny, černý rybíz, ostružiny, čokoláda, káva zvěřina, steaky, tmavá masa s hutnou úpravou, sýry holandského typu 14‒16 °C
Cabernet Sauvignon granátová barva s pomerančovým okrajem, černý rybíz, třešně, ostružiny, tabák, cedr, marmeláda zvěřina, jehněčí, steaky, krůtí maso, sýry s modrou plísní 14‒16 °C